2021-01-21 07:48:48• hírek • MTI

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban. Beiktatási beszédében hangsúlyozta: minden erejével azon lesz, hogy egyesítse a nemzetet.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" - mondta beiktatási beszédében a demokrata párti vezető. "Ez a demokrácia napja, a remény, a megújulás és az eltökéltség napja" - hangsúlyozta. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny - húzta alá a 78 éves elnök az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség - jegyezte meg. Megígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és ugyanolyan elszántsággal küzd azokért, akik nem támogatják, mint azokért, akik igen. "Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel" - hangoztatta.

Beszédében Biden kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak néma imát azért a 400 ezer emberért, akik életüket vesztették a vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nemzetközi közösségnek az elnök azt üzente: véget vet elődje - a republikánus párti Donald Trump - elszigetelődésre törekvő politikájának, és vezetése alatt Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

Helyreállítjuk szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira - ígérte. Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével - tette hozzá. "Erős, megbízható partner leszünk a békében, a fejlődésben és a biztonságban" - mondta.

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem ment el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vett részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

Joe Biden előtt pár perccel iktatták be hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét. Kamala Harris - a hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor.

Judd Deere sajtótitkár-helyettes elmondta: Donald Trump a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból.  Trump felesége, Melania szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek - értesült a CNN amerikai hírtelevízió. Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez.

Donald Trump az Andrews támaszponton elmondott szerdai búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak. Megjegyezte: az alapokat lerakták, így minden lehetőség adott, hogy az új kormányzat látványos dolgokat hajtson végre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: